Page 1 of 1

Regasirea unui drum pierdut

Posted: 10 Feb 2015, 07:37
by Lexa
Buna!

M-am inscris aici ca sa cer o indrumare. Fac putina istorie ca sa intelegeti situatia. Am 35 de ani si nu am mai avut nici o legatura cu programarea de vreo 15 ani. Am facut liceu de informatica si eram chiar buna in C si putin C++ in sensul in care invatasem singura in avans fata de ce se preda la liceu si asta pentru ca m-au preocupat calculatoarele de cand am avut primul CIP-03 (i know, cute memories). Facultatea de Automatica am facut-o cam degeaba, nu pentru ca nu as fi vrut, ci pentru ca am lucrat foarte mult. Am avut inca din facultate un SRL pe un domeniu fara nici o legatura cu programarea, care s-a risipit cu criza din 2008-2009. Pe langa faptul ca sunt sictirita de economia romaneasca pana peste poate, imi doresc tare mult sa incerc sa reiau ceea ce a fost pasiunea mea niste ani buni.
Problema este ca sunt dezorientata pentru ca s-au schimbat multe si s-a diversificat foarte mult domeniu IT in sensul asta. Eu ma gandeam sa incep sa reiau ceea ce stiam, sa incep din nou cu C++ sau poate chiar C, sper din toata inima sa imi aduc aminte. Postez pentru ca mi-ar fi de mare ajutor putina indrumare. In toti anu astia m-am schimbat si eu, pe langa vechea pasiune, s-a mai adaugat si un mic spirit antreprenorial si ma gandesc ca le-as putea cumula cele doua daca m-as indrepta spre programarea aplicatiilor mobile, jocuri pe platforme mobile, etc.
Daca ma puteti ajuta sa-mi dati niste indicii despre cum credeti ca ar trebui sa incep si sa continuu, ce limbaje, as fi recunoscatoare. Evident ca nu mai stiu nici algoritmi, nici metode de optimizare, grafuri, deci as cam lua-o de la zero, probabil cu multe deja-vu-uri pe parcurs. Niste referinte bibliografice mi-ar fi bune iar. Surse am tot cautat si am descarcat, dar imi vine greu sa ma descurc cu un manual in format electronic, probabil e de vina generatia mea. Niste indicatii de carti insa, mai de actualitate, ar fi ideal.

Multumesc anticipat.

Re: Regasirea unui drum pierdut

Posted: 16 Feb 2015, 13:19
by MarianMMX
Cred ca cel mai simplu ar fi sa te angajezi pe un post de programator "junior".

Re: Regasirea unui drum pierdut

Posted: 16 Feb 2015, 20:47
by Lexa
Multumesc pentru sfat, asta intentionez insa momentan sunt incapabila chiar si de junior. 16 ani fara nici o legatura cu programarea, pun un mare blocaj

Re: Regasirea unui drum pierdut

Posted: 18 Feb 2015, 00:59
by MarianMMX
1 an de "abstinenta" e de ajuns, esti la acelasi "nivel" ca si dupa 16 ani.

Re: Regasirea unui drum pierdut

Posted: 18 Feb 2015, 05:49
by Lexa
Irelevant, deviem de la subiect

Re: Regasirea unui drum pierdut

Posted: 19 Feb 2015, 21:56
by Ovidiu Cucu
Prin anii '70 (cand eram si eu in liceu) se invata (sau cel putin se credea ca se invata) "COBOL pe viata". :)
Intradevar, pan acum vreo cinspe ani, au reusit destul de multi sa iasa la pensie sau sa dea coltul cu grad de cobolist. :)
Ca se mai cauta si acum (ce-i drept destul de rar) cobolisti, nu dicutam aici.
Marian are dreptate, programarea pe care ai invatat-o (daca ai inteles-o si/sau ti-a placut) nu se uita la fel ca ca si mersul pe bicicleta, insa vremurile s-au schimbat.
Acum limbajele de programare evolueaza incontinuu, apar noi biblioteci care evolueaza incontinuu, noi tehnologii care evolueaza incontinuu, noi...
Sictirita de economia romaneasca pana peste poate?
Ok, sunt de acord cu tine insa tin sa-ti spun ca in ultimii douazeci de ani am avut mai putine cosmaruri cu economia romaneasca decat cu liniile de cod scrise de "cretini IT". :)
Your choice...
Daca vrei sa schimbi macazul si sa te apuci de programare, niciodata nu e prea tarziu.
Eu zic sa incepi cu "C++ Without Fear: A Beginner's Guide That Makes You Feel Smart" de Brian Overland.
A fost tradusa si la noi la editura Corint cu titlul "C++ ghid pentru incepatori".
Dupa ce ai inteles-o si/sau ti-a placut, mai discutam.

Multa bafta,
Ovidiu

Re: Regasirea unui drum pierdut

Posted: 02 Mar 2015, 10:40
by Lexa
Multumesc frumos. Imi voi lua cartea aia. :D