Tablouri in limajul C

Acest forum este dedicat intrebarilor de programare care nu-si au locul in unul din celelalte forumuri
Post Reply
mihaela13
Junior
Junior
Posts: 4
Joined: 10 Jan 2012, 17:48
Judet: Galaţi

Tablouri in limajul C

Post by mihaela13 » 07 Mar 2012, 18:04

Bunaa! Am si eu nevoie de ajutor:D Fac de foarte putin timp programare si am o nelamurire :) ...cu privire la tablourile bidimensionale..
Am o tema pentru maine si nu imi iese.Probabil e destul de usoara,numai ca eu sunt la inceput si nu reusesc sa o duc la capat...:D
Cerinta suna cam asa:

Să se realizeze un program care:
a. afişează o linie şi o coloană în funcţie de opţiunea utilizatorului;
b. suma elementelor unei linii specificate de utilizator;
c. suma elementelor unei coloane specificate de utilizator.

Citesc elementele tabloului si ma pierd la partea in care trebuie sa lucrez cu linii si coloane separat :-ss

#include<stdio.h>
#include<conio.h>
main()
{
int tab[20][20],i,j,l,c,m,n,suma_l,suma_c;
printf("Numarule de linii este:m=");
scanf("%d",&m);
printf("Numarul de coloane este:n=");
scanf("%d",&n);
for(i=0;i<m;i++)
{
for(j=0;j<n;j++)
{
printf("tab[j]=",i,j);
scanf("%d",&tab[j]);
}
}
printf("\nCe linie doriti sa afisati?");
scanf("%d",&l);


..................



User avatar
bu7ch3r
Membru++
Membru++
Posts: 326
Joined: 17 May 2011, 15:17
Judet: Iaşi
Location: Sofia
Contact:

Re: Tablouri in limajul C

Post by bu7ch3r » 07 Mar 2012, 20:56

Asa arata un tablou sau matrice, ii spune tablou ca sa va bage si mai tare in ceata pentru ca in clasa a 9-a nu se predau matrici la matematica :))

Code: Select all

   c0 c1 c2 c3 c4
L0 3  2   4   5   6
L1 4  5   4   3   2
L2 6  4   5   3   4
L3 5  4   5   3   3
L4 4  4   4   5   4
Sa-i dam nume la matricea asta: tab[5][5], adik 5 linii si 5 coloane;
in programare numaratoarea incepe de la 0, primul element din tablou este 3 care este pe linia 0 s coloana 0.
ca sa-i spun la calulator ca eu vreau sa vad 3-ul ala trebuie sa scriu tab[0][0]
daca as vrea elementul de pe linia 3 coloana 4 as spune tab[3][4]
Acuma daca tu numeri de la 1 la 5 trebuie sa ai grija, pentru ca tab[1][ceva] ci tab[0][ceva], calculatorul incepe de la 0 nu de la 1

daca ai vrea sa afisezi o linie intreaga ar tb sa folosesti o bucla un singur for, nu e nevoie de doua for-uri pentru ca linia nu se incrementeaza

sa zicem ca vrei sa citesti linia 3 ai scrie:

Code: Select all

for(ic = 0; ic < n; ic++) //n e numarul de coloane, tu te plimbi prin tablou de la stanga la dreapta, pana la n, pe linia 3
 printf("%d ", tab[3][ic]);
c0 c1 c2 c3 c4
L0 3 2 4 5 6
L1 4 5 4 3 2
L2 6 4 5 3 4
L3 5 4 5 3 3
L4 4 4 4 5 4

in final sa zicem ca vrei sa afisezi o coloana, pe a 4-a

Code: Select all

for(il = 0; il < m; il++)//m e numarul de linii, tu te plimb de sus in jos, pana la m, pe coloana 4
 printf("%d", tab[il][4]);
c0 c1 c2 c3 c4
L0 3 2 4 5 6
L1 4 5 4 3 2
L2 6 4 5 3 4
L3 5 4 5 3 3
L4 4 4 4 5 4
Cu stima,
Lupu Claudiu

Post Reply