Ecrane cu atingeri multiple (Multi-touch interface design)

Acest forum este dedicat intrebarilor de programare care nu-si au locul in unul din celelalte forumuri
Post Reply
User avatar
Bornish
Specialist
Specialist
Posts: 7
Joined: 12 Jul 2007, 06:57
Location: Bucharest, Romania... sometimes
Contact:

Ecrane cu atingeri multiple (Multi-touch interface design)

Post by Bornish » 15 Jul 2007, 16:56

Salutare!
Am vazut vreo doua prezentari ale tehnologiei asteia; una din ele poate fi vizualizata aici: http://www.ted.com/index.php/talks/view/id/65.
As vrea sa aflu mai multe despre ce ar insemna sa scrii aplicatii ce suporta astfel de periferice. Daca cineva are (sau gaseste) orice fel de informatie despre cum functioneaza si daca este necesara o comunicare directa intre aplicatii si drivere, rog sa le impartaseasca aici, in aceasta discutie.
Mi-ar placea sa va dati cu parerea si despre ce credeti despre aceste interfete, ca fiind folosite in mod uzual in viitorul apropriat, si cum vedeti rolul nostru (programatori si arhitecti de softuri) intr-o astfel de "tranzitie". Cat de simplu credeti ca poate fi schimbat designul / arhitectura interfetei cu utilizatorul intr-o aplicatie existenta, in cazul in care dorim sa suportam astfel de periferice? Credeti ca producatorii vor pune la dispozitie niste pachete de librarii (similare cu DirectInput) ce pot fi usor integrate in aplicatiile existente? Va fi suficient in acest fel sa adaugam suportul necesar, sau vom fi nevoiti sa revizuim complet designul unora din produsele existente, considerand ca modelul firelor de executie (thread balancing) va trebui schimbat, in aceeasi masura in care este afectata orice relatie intre interactia utilizatorului cu procesarea interna? Din pacate nu pot pune la dispozitie o resursa online catre cealalta prezentare (are ~8.5 Mb) dar ce am observat a fi interesant este ca, simultan, mai mult de o persoana pot folosi aceste ecrane, manipuland mai mult de o aplicatie in acelasi timp. Intr-un asemenea mediu, concepte de genul "fereastra activa" dispar cu desavarsire.

Orice informatie / opinie despre acest subiect va fi mult apreciata.

// Am facut un sondaj pe CG, in speranta obtinerii unei pareri cat mai generale: http://www.codeguru.com/forum/showthread.php?t=428810.

Multumesc,


Bogdan
ESRI Developer Network

Compilers demystified - Function pointers in Visual Basic 6.0
Enables the use of function pointers in VB6 and shows how to embed native code in a VB application.

danna
Membru
Membru
Posts: 62
Joined: 25 Jul 2007, 10:02

Re: Ecrane cu atingeri multiple (Multi-touch interface design)

Post by danna » 08 Aug 2007, 23:24

Si Microsoft are un proiect in domeniul asta: Surface. Cred ca peste nu foarte mult timp, sistemele acestea le vor inlocui pe cele actuale.

User avatar
MrSmersh
Microsoft MVP
Microsoft MVP
Posts: 289
Joined: 20 Jul 2007, 10:18
Location: Timisoara
Contact:

Re: Ecrane cu atingeri multiple (Multi-touch interface design)

Post by MrSmersh » 09 Aug 2007, 00:08

Gestures par sa fie o moda acuma, sa vedem iPhone cit prinde (e produsul deja disponibil pe scara larga din astea).

User avatar
Marius Bancila
Fondator
Fondator
Posts: 2344
Joined: 11 Jul 2007, 11:45
Judet: Timiş
Location: Timisoara
Contact:

Re: Ecrane cu atingeri multiple (Multi-touch interface design)

Post by Marius Bancila » 09 Aug 2007, 08:38

Eu unul cred ca sistemele bazate pe asa ceva sunt viitorul. Acuma nu stiu cat de apropiat sau indepartat, dar asa cum monitoarele TFT le-au incoluit pe cele CRT, tot asa si sistelele astea multitouch le vor inlocui pe cele "clasice", actuale. Sunt aproape ca (,) copii nostri vor lucra numai pe asa ceva (iar noi odata cu ei, evident). Iar noi o sa le povestim despre sistemele single-input asa cum unii povestesc despre programarea cu cartele perforabile, iar ei vor rade de noi si vor zice ce tehnologii primitive. :)
Marius Bancila
Fondator Codexpert, Microsoft MVP VC++
Site personal | Blog

User avatar
Ovidiu Cucu
Fondator
Fondator
Posts: 3778
Joined: 11 Jul 2007, 16:10
Judet: Iaşi
Location: Iasi
Contact:

Re: Ecrane cu atingeri multiple (Multi-touch interface design)

Post by Ovidiu Cucu » 09 Aug 2007, 10:54

Marius Bancila wrote:Eu unul cred ca sistemele bazate pe asa ceva sunt viitorul. Acuma nu stiu cat de apropiat sau indepartat, dar asa cum monitoarele TFT le-au incoluit pe cele CRT, tot asa si sistelele astea multitouch le vor inlocui pe cele "clasice", actuale. Sunt aproape ca (,) copii nostri vor lucra numai pe asa ceva (iar noi odata cu ei, evident). Iar noi o sa le povestim despre sistemele single-input asa cum unii povestesc despre programarea cu cartele perforabile, iar ei vor rade de noi si vor zice ce tehnologii primitive. :)
Eheeey... ce vremuri!...cartele perforate... ***stergandu-mi o lacrima*** :)
Marius, iar mi-aduci aminte ce mandri eram noi in liceu de acel Felix C256 pe care il aveam la scoala (pentru cine nu stie, 256 insemna 256k memorie "interna", ambalata frumos intr-un dulap cat jumate de sifonier). Aparuse deja Felix C512 (poate si 1024, dar nu sunt sigur) si ne gandeam cu admiratie si evlavie ce cool va fi in viitor cand vom avea pe mana un Felix C2048, 4096, etc... :D

Well, parerea mea e ca, cel putin in industria computerelor si dispozitivelor aferente nu se pot face previziuni decat pe termen foarte scurt.
Poate ca peste vreo zece ani, cine o sa intre pe CODEXPERT.RO, va gasi acest topic si se va tavali de ras despre previziunile noastre in ceea ce priveste chestiile alea obsolete... "ecrane cu atingeri multiple"... :)

Post Reply