Page 1 of 1

Fix Outlook

Posted: 26 Jun 2009, 15:28
by Marius Bancila
Se pare ca sunt niste probleme cu Outlook 2010 folosind Word pt. creare e-mail-uri si incapacitatea Word 2010 de a afisa HTML correct. Mai multe pot fi gasite aici: http://fixoutlook.org/.

Re: Fix Outlook

Posted: 26 Jun 2009, 20:36
by u0m3
Microsoft: Outlook's not broken and we aren't 'fixing' it: http://blogs.zdnet.com/microsoft/?p=3159
Oare este o atitudine potrivita?

Re: Fix Outlook

Posted: 27 Jun 2009, 08:12
by Ovidiu Cucu
Cine are sau a avut "fericirea" sa foloseasca Lotus Notes ar fi un pic mai rezervat in a critica Outlook-ul.

Nu stiu ce "rendering engine" are ala dar, daca faci greseala sa-i dai un copy/paste la trei cuvinte dintr-un browser, poti sa pleci la o cafea, o tigara si trei beri dupa care, cu putin noroc, poti folosi din nou atat aplicatia cat si clipboard-ul.

Re: Fix Outlook

Posted: 27 Jun 2009, 09:15
by Silviu Ardelean
Am traiti si eu la un job anterior experienta Lotus Notes (utilizare si administrare) si am aceeasi parere ca si Ovidiu. Lotus sucks! :thumbdown:

Re: Fix Outlook

Posted: 27 Jun 2009, 09:18
by cristianamarie
Orice producator are dreptul sa isi foloseasca ce rendering engine doreste. Ca e Gecko, WebKit, Trident, sau cel intern de la Word - treaba lor.
Si in plus sint MULTE alte probleme de care dl. user care zbiara ca nu vede HTML-ul lui cel frumos in mail:
- Outlook e in principal spre RTF (si text), nu HTML (dealtfel, si PR_BODY_HTML e tinut tot ca RTF)
- Word object model e mult mai mare si mai puternic decit DOM-ul (nemaivorbind si mai rapid)
- Outlook face parte din suita de aplicatii Office, deci interoperabilitatea cu Word mi se pare absolut normala (si corecta)
- Outlook (si clientii de mail in general) NU sint browsere; cum spunea si domnul de la MS, nu exista inca un subset HTML pentru email.

Cred ca aici se uita esentialul: mailul e totusi o modalitate de comunicare, de a transmite mesaje, nu de a face entertainment.
Miine o sa zbiere careva ca de ce nu poate juca vreun joc in browser direct din email.

Si, apropo, pentru cine vrea cu adevarat sa puna intr-un produs communication/collaborative si zdranganele, se poate.
Facem un form region, punem controlul ActiveX IWebBrowser2, cream clasa IPM.Note.Supermegamessagewithbellsandwhistles, si facem mailuri din astea care in loc de body RTF au HTML control si acolo jucam quakelive, vorbim pe MSN, ne uitam la filme in media player etc.

Daca Outlook e folosit de diversi oameni in principal pentru vizionarea de emailuri colorate (eventual si cu Flash in ele), atunci e nasol. Outlook e MULT mai mult decit atit.

* * *
Apropo, da' de ce in browser nu se pot citi mailurile nativ? Mam'mare, eu vreau sa vie!
A, am uitat, nu asta face un browser...

Re: Fix Outlook

Posted: 27 Jun 2009, 09:38
by cristianamarie
Si dupa cum spuneam - hai sa ne jucam in Outlook :thumbsup:
Outlook--Follies.JPG
Outlook follies
Outlook--Follies.JPG (96.94 KiB) Viewed 12736 times

Re: Fix Outlook

Posted: 27 Jun 2009, 12:08
by Ovidiu Cucu
Silviu Ardelean wrote:Lotus sucks! :thumbdown:
Te rog, fara greseli! Se scrie cu S mare. :biggrin:
cristianamarie wrote:Si dupa cum spuneam - hai sa ne jucam in Outlook [...]
Cred ca nici juniorii mei n-ar fi incantati de acest ficer dupa care plang atatia blogeri in cautare de subiecte. Au trecut de gradinita... :D

Re: Fix Outlook

Posted: 28 Jun 2009, 13:02
by tudor_t
cristianamarie wrote: Si, apropo, pentru cine vrea cu adevarat sa puna intr-un produs communication/collaborative si zdranganele, se poate.
Facem un form region, punem controlul ActiveX IWebBrowser2, cream clasa IPM.Note.Supermegamessagewithbellsandwhistles, si facem mailuri din astea care in loc de body RTF au HTML control si acolo jucam quakelive, vorbim pe MSN, ne uitam la filme in media player etc.
Principalul e ca formatul implicit al email-urilor trimise din Outlook sa ramana HTML (nu RTF sau alt format), altfel sunt mici sanse sa poata fi vizualizat de cineva care foloseste alt client de email sau un web browser ca sa citeasca emailul..
Nu ma astept (si nici nu as vrea) ca rendering engine-ul din Outlook sa redea automat diverese chestii precum ActiveX, Java applets, Flash, Sliverlight etc.., si nici chiar imagini..
Oricum, ca un client de email nu suporta ultimele standarde HTML/CSS, sau chiar daca le suporta partial gresit, nu o vad ca o problema asa mare - de obicei doar cei ce trimit reclame prin email au nevoie de formatari avansate..

Re: Fix Outlook

Posted: 28 Jun 2009, 16:05
by cristianamarie
tudor_t wrote:Principalul e ca formatul implicit al email-urilor trimise din Outlook sa ramana HTML (nu RTF sau alt format), altfel sunt mici sanse sa poata fi vizualizat de cineva care foloseste alt client de email sau un web browser ca sa citeasca emailul..
Tocmai ca nu. HTML *nu* e format pentru email, ci pentru descrierea informatiei web. Iar emailul tocmai asta nu este. Unul e format de render, altul de comunicatie. De ce nu PDF sau SVG sau xxVVML sau mai stiu eu ce. Ca emailul in format text, base64 sau mai stiu eu ce *poate* fi vizualizat si ca HTML, e altceva.

Re: Fix Outlook

Posted: 29 Jun 2009, 09:34
by tudor_t
cristianamarie wrote:Tocmai ca nu. HTML *nu* e format pentru email, ci pentru descrierea informatiei web. Iar emailul tocmai asta nu este. Unul e format de render, altul de comunicatie.
Daca vorbim ipotetic, da - oricum, acuma e prea traziu sa se mai schimbe ceva..
In practica, daca cineva vrea sa trimita un email in care vrea sa sublinieze un cuvant cu bold sau sa includa o tabela cu trei randuri, singura sansa pentru a se asigura cu o probabilitate destul de buna ca si destinatarul va vedea acelasi lucru e sa foloseasca HTML, atunci cand nu stie ce client de email foloseste destinatarul
(a pune destinatarul sa deschida un attachement PDF se justifica doar cand e vorba de documente 'oficiale' in care formatarea e primordiala..)
Problema apare cand cineva "abuzeza" HTML-ul pentru a compune email-uri cu formatari sofisticate, imagini, layout-uri complexe, si se mira ca destinatarul nu ii vede "capodopera".. :)

Nu sunt nici atat de "purist" sa sustin ca toata lumea at rrebui sa trimita email-ur doar cu ASCII - http://www.asciiribbon.org/ - pana prin anii '95 ar fi fost o chestie utila, cand inca multa lume isi citea email-ul cu pine, da' acuma e o utopie..

RTF are sens doar in intranetul unei firme unde se stie cu siguranta ca toti destinatarii folosesc Outlook de ex..

Re: Fix Outlook

Posted: 29 Jun 2009, 15:48
by cristianamarie
tudor_t wrote:Problema apare cand cineva "abuzeza" HTML-ul pentru a compune email-uri cu formatari sofisticate, imagini, layout-uri complexe, si se mira ca destinatarul nu ii vede "capodopera".. :)
Din pacate, asa merg lucrurile. Loveaua si DIV-ul colorat merg mina in mina, se pare.
tudor_t wrote:RTF are sens doar in intranetul unei firme unde se stie cu siguranta ca toti destinatarii folosesc Outlook de ex..
Ba tocmai ca
The Rich Text Format (often abbreviated RTF) is a document file format developed by Microsoft in 1987 for cross-platform document interchange. Most word processors are able to read and write RTF documents. --> http://en.wikipedia.org/wiki/Rich_Text_Format

Si mai departe
The free and open-source word processors AbiWord, OpenOffice.org, and KWord can view, edit and save RTF files.
The default editor for Mac OS X, TextEdit, can also view, edit and save RTF files as well as RTFD files.
SIL International’s Toolbox application for developing and publishing dictionaries uses RTF as its most common form of document output. RTF files produced by Toolbox are designed to be used in Microsoft Word, but can also be used by other RTF-aware word processors.
RTF is an important format for ebook readers because of its interoperability, simplicity, and low CPU processing requirements, and some devices, including BeBook, work best with this format.


Deci RTF-ul (care e TeX-derived, pina la urma) nu ar fi chiar o abatere. Si viewer-ele RTF sint si ele frumoase la ochi, si exista suficiente implementari bune, cred, pe orice platforma.
Eh, om vedea.

Re: Fix Outlook

Posted: 29 Jun 2009, 16:22
by Marius Bancila
u0m3 wrote:Microsoft: Outlook's not broken and we aren't 'fixing' it: http://blogs.zdnet.com/microsoft/?p=3159
Oare este o atitudine potrivita?
Pai de fapt problema nu e la Outlook ci la Word, care nu produce HTML conform standardului. Aia e de fapt problema ce ar trebui rezolvata. Cred ca actiunea asta trebuia intitulata "Fix Word", nu "Fix Outlook".

http://www.email-standards.org/blog/ent ... s-support/

Re: Fix Outlook

Posted: 29 Jun 2009, 17:07
by tudor_t
cristianamarie wrote: Deci RTF-ul (care e TeX-derived, pina la urma) nu ar fi chiar o abatere. Si viewer-ele RTF sint si ele frumoase la ochi, si exista suficiente implementari bune, cred, pe orice platforma.
RTF-ul ca format e standardizat si suportat de multe editoare ,insa chiar daca ar fi suportat de alti clienti de email (Thunderbird, Eudora, Pegasus, Windows Live etc..), multa lume isi citeste email-ul dintr-un web browser, asa ca ar trebui ca toate aplicatiile de web mail sa stie sa converteasca RTF la HTML..