librarii

Aici puteti sta la un pahar de vorba cu ceilalti membri despre orice subiect.
Post Reply
viorel2005
Membru
Membru
Posts: 208
Joined: 24 May 2008, 09:41

librarii

Post by viorel2005 » 04 Feb 2010, 04:40

Salut!

De la ultimull topic au aparut aceaste intebari(dupa ce am descoperit libraria -CSP - C++ Server Pageshttp://www.micronovae.com/CSP.html):
1.Ce librarii comerciale folositi in aplicatiie C/C++?
2.Ce librarii gratuite folositi in aplicatiile C/C++?
3.Ce librarii recomandati sa se foloseasca in diverse tipuri de aplicatii(exemplu baze de date:clasele MFC ODBC).




User avatar
Marius Bancila
Fondator
Fondator
Posts: 2344
Joined: 11 Jul 2007, 11:45
Judet: Timiş
Location: Timisoara
Contact:

Re: librarii

Post by Marius Bancila » 04 Feb 2010, 10:16

Acuma ca sa fim exacti, traducerea in romana a lui "library" nu e "librarie" ci "biblioteca". ;)

Eu lucrez cu Stingray de la RogueWare. Asta e o biblioteca construita peste MFC.
Marius Bancila
Fondator Codexpert, Microsoft MVP VC++
Site personal | Blog

User avatar
cristianamarie
Membru++
Membru++
Posts: 480
Joined: 12 Mar 2009, 18:47
Judet: Iaşi
Location: Iasi

Re: librarii

Post by cristianamarie » 04 Feb 2010, 11:05

1. Qt (asta au domnii pentru care prestez acum). Personal, nici una.
Cind am nevoie de ceva imi scriu clasele mele. Stiu, stiu, e nasol, dar cind intri in cacao (si asta se va intimpla) ai codul sursa. In rest, API.
2. sqlite (daca se pune; tot la munca). Si evident STL, ATL (si ceva WTL). Cu MFC nu mai am de-a face (oricum era tot la un alt job).
3. De recomandat recomand sa se citeasca codul sursa de la alte librarii. Apoi de scris ce trebuie.
Vis-a-vis de exemplul MFC ODBC, prefer sa imi scriu propriile clase. In marea majoritate a cazurilor e nevoie doar de clasele Connection, Database si Statement, adica maximum 10 call-uri ODBC. Nu e nevoie de ODBC (MFC sau altceva) decit in celelalte cazuri unde sint produse mari si echipe la fel.
Nuclear launch detected

lucas_ro
Junior
Junior
Posts: 2
Joined: 28 Jul 2009, 12:06
Judet: Iaşi

Re: librarii

Post by lucas_ro » 08 Feb 2010, 11:49

1. MFC, ADO, ATL - folosite la un job in trecut + Windows API. Tot la un job mai vechi am folosit ObjectStore.

2. Qt / wxWidgets : mai mult Qt dupa ce licenta acestuia a devenit LGPL (Nokia intentioneaza sa foloseasca Qt ca principal framework pentru dezvoltarea aplicatiilor pe platforma Symbian ^4);
- boost library;
- STL;
- WTL (ptr dezvoltare de GUI care nu se doreste a fi cross-platform).
- DirectX 9

3. Bibliotecile pe care doresti sa le folosesti depind de tipul si de marimea proiectului. Daca GUI nu este foarte complex atunci poti adopta o solutie de tip WTL sau Windows API + propriile clase (recomand http://www.relisoft.com/ pentru inspiratie). Daca doresti ca aplicatia sa fie cross-platform atunci Qt / wxWidgets ar fi o solutie (de retinut ca in Qt nu ai suport numai pentru GUI; frameworkul iti ofera suport si pentru networking, xml processing, sql - totul la costul unei solutii care se doreste a fi crosss-platform).
Pentru lucrul cu baze de date apelurile ODBC tind sa fie suficiente in majoritatea cazurilor (din nou depinde de complexitatea proiectelor, a interogarilor). Creearea unor clase proprii te-ar ajuta sa nu scrii mult cod repetitiv in cazul apelurilor ODBC. Poti considera si folosirea ADO ca si alternativa (desi nu mai este ceva la moda odata cu aparitia .net-ului ...).

Daca nu gasesti suport suficient in ceea ce-ti ofera API-ul nativ sau bibliotecile construite in jurul acestuia, solutia ar fi sa acorzi ceva timp pentru a-ti dezvolta un mic framework (depinde de proiectul si timpul pe care il ai la dispozitie; avantajele ar fi ca: 1.vei invata ceva; 2.scriind propriul tau cod se presupune ca-l vei intretine mai bine (teoretic cel putin :biggrin: ). Daca nu ai acest timp la dispozitie atunci incearca sa gasesti un framework (care sa fie recunoscut ca este bun !! altfel citind cod prost scris de altii ...) care sa vina si cu sursele (exemple WTL, ATL Server, poco c++). Restul inseamna inspiratie si transpiratie.

Post Reply