Mini explorer cu API

Acest forum este dedicat intrebarilor de Windows API, folosing C/C++
Post Reply
ineedhelp
Junior
Junior
Posts: 4
Joined: 01 Jan 2009, 18:16
Judet: Neamţ

Mini explorer cu API

Post by ineedhelp » 01 Jan 2009, 18:25

Salut,
Am de facut un mini-explorer cu Windows API in C. Ma poate ajuta cineva?
Multumesc.



User avatar
Marius Bancila
Fondator
Fondator
Posts: 2344
Joined: 11 Jul 2007, 11:45
Judet: Timiş
Location: Timisoara
Contact:

Re: Mini explorer cu API

Post by Marius Bancila » 01 Jan 2009, 19:36

Pai de ce fel de ajutor ai nevoie? Ce vrei sa sti? Ai incercat ceva?
Marius Bancila
Fondator Codexpert, Microsoft MVP VC++
Site personal | Blog

User avatar
maximghe
Membru
Membru
Posts: 139
Joined: 10 Aug 2007, 23:54

Re: Mini explorer cu API

Post by maximghe » 02 Jan 2009, 00:13

Ceva stil Internet Explorer, ceva stil Windoes Explorer, sau altceva ?
Neaparat in C sau se poate si cu C++ ?
E voie de folosit MFC ?
Si ce-a intrebat si Marius: ai inceput / ai incercat ceva ?
Max

ineedhelp
Junior
Junior
Posts: 4
Joined: 01 Jan 2009, 18:16
Judet: Neamţ

Re: Mini explorer cu API

Post by ineedhelp » 02 Jan 2009, 00:50

Imi trebuie ceva gen windows explorer la un nivel simplist, adica sa pot sterge , copia fisiere si trebuie facut in C/C++...Am citit un tutorial http://www.winprog.org/tutorial/start.html si am incercat sa gasesc bucati de cod ,dar tot ce am gasit in C/C++ erau programe simple , nu am reusit sa gasesc ceva cum ar fi sa afisez icoane si sa pot da click dreapta pe ele pentru a le selecta

bytefield
Junior
Junior
Posts: 35
Joined: 20 Jun 2008, 19:55
Location: Alba Iulia
Contact:

Re: Mini explorer cu API

Post by bytefield » 02 Jan 2009, 02:24

ineedhelp wrote:Imi trebuie ceva gen windows explorer la un nivel simplist, adica sa pot sterge , copia fisiere si trebuie facut in C/C++...Am citit un tutorial http://www.winprog.org/tutorial/start.html si am incercat sa gasesc bucati de cod ,dar tot ce am gasit in C/C++ erau programe simple , nu am reusit sa gasesc ceva cum ar fi sa afisez icoane si sa pot da click dreapta pe ele pentru a le selecta
Era de asteptat ca nu gasesti totul de-a gata, poate daca gaseai codul de la Windows Explorer :lol: .
CopyFile, DeleteFile
Asta ca sa ai de unde sa incepi, cauta pe MSDN pt. mai multe informatii.
Apropo de codul sursa la Explorer, downloadeaza codul sursa de la S.O.-ul acesta(ReactOS) si vezi ca primesti pe gratis un Explorer din care te poti documenta ca sa-l implementezi pe-al tau, e scris in C(WINAPI).
Succes!

P.S.: vad ca ai scris C/C++, daca e C++ atunci poti sa-l implementezi mai simplu in MFC daca vrei sa pastrezi traditia si sa mergi pe partea de Windows (explorer doar pt. Windows) sau daca vrei sa ai parte de putina aventura poti face ceva cross-platform cu Upp (e mai simplu de lucrat decat cu MFC, parerea mea[nu se discuta]) sau wxWidgets.

User avatar
Ovidiu Cucu
Fondator
Fondator
Posts: 3778
Joined: 11 Jul 2007, 16:10
Judet: Iaşi
Location: Iasi
Contact:

Re: Mini explorer cu API

Post by Ovidiu Cucu » 02 Jan 2009, 03:41

bytefield wrote:[...] daca vrei sa ai parte de putina aventura poti face ceva cross-platform cu Upp (e mai simplu de lucrat decat cu MFC, parerea mea[nu se discuta]) sau wxWidgets.
Uff... nici n-am inceput bine si deja ne gandim la cross-platform. ;)
Hai totusi sa incercam sa-l incepem cu MFC doar pentru a economisi timp. Nici o grija...vom avea nevoie de destul raw-WinAPI sa-l ducem la capat.

Cu Visual Studio 6.0
  1. Meniul "File/New..." (sau tastez Ctrl+N).
  2. "New": aleg "MFCAppWizard (exe)" din lista "Projects", introduc numele (sa-i zicem MiniExplorer) si apas "OK".
  3. "MFC AppWizard - Step 1": aleg "Single document" si apas "Next", "Next",... pana la...
  4. "MFC AppWizard - Step 5 of 6": schimb optiunea "MFC Standard" cu "Windows Explorer" apoi apas "Finish" si "OK".
Cu Visual Studio 200x
  1. Meniul "File/New/Project..." (sau tastez Ctrl+Shift+N).
  2. "New Project": aleg "Visual C++/MFC" din lista "Project types", "MFC Application" din lista "Templates", introduc numele si apas "OK".
  3. Selectez "Application type" din lista din stanga iar in dreapta "Single document" si "Windows Explorer" apoi apas "Finish".
Gata! Am deja framework-ul pe care pot in continuare sa-mi dezvolt miniexplorer-ul.
Mai e un pic de transpirat pentru a popula tre-ul din stanga si lista din dreapta, dar nu-i chiar un capat de lume.

Putem discuta in continuare ce si cum trebuie facut si poate, daca merje treaba il bagam si la Proiecte deschise.

ineedhelp
Junior
Junior
Posts: 4
Joined: 01 Jan 2009, 18:16
Judet: Neamţ

Re: Mini explorer cu API

Post by ineedhelp » 02 Jan 2009, 23:34

Trebuie sa folosesc doar Windows Api, fara MFC. Dar cred ca as putea sa il fac si cu MFC daca nu gasesc alta solutie. Mersi de ajutor

User avatar
Silviu Ardelean
Senior
Senior
Posts: 1175
Joined: 12 Jul 2007, 09:22
Judet: Timiş
Location: Timisoara
Contact:

Re: Mini explorer cu API

Post by Silviu Ardelean » 02 Jan 2009, 23:35

ineedhelp wrote:Trebuie sa folosesc doar Windows Api, fara MFC. Dar cred ca as putea sa il fac si cu MFC daca nu gasesc alta solutie. Mersi de ajutor
Poti folosi MFC-ul pentru scheletul aplicatiei ce ti-l ofera... iar in rest, poti face totul folosind WinAPI. ;)

Si apropo, MFC e un wrapper C++, peste WinAPI. :thumbup:

User avatar
Ovidiu Cucu
Fondator
Fondator
Posts: 3778
Joined: 11 Jul 2007, 16:10
Judet: Iaşi
Location: Iasi
Contact:

Re: Mini explorer cu API

Post by Ovidiu Cucu » 03 Jan 2009, 03:29

Fata de o aplicatie care utilizeaza MFC, una similara care se "incapataneaza" pe pure-WinAPI ia cam de trei ori mai mult timp de developare. Asta pentru cineva care "zburda" un pic prin WinAPI, pentru unul care abia invata hmmm...
Si m-am referit doar la developare fara sa mai punem la socoteala probleme de management de memorie, debugging, mentenanta, etc.

Dar sa zicem ca pornim voiniceste cu "No MFC".
Ce-ai facut pana acum?

ineedhelp
Junior
Junior
Posts: 4
Joined: 01 Jan 2009, 18:16
Judet: Neamţ

Re: Mini explorer cu API

Post by ineedhelp » 03 Jan 2009, 03:38

Am citit tutorialul asta http://www.winprog.org/tutorial/start.html , problema e ca nu am mai lucrat cu api si sunt presat de timp. Daca imi puteti da niste exemple de cod de la care as putea sa incep cum ar fi: sa afisez o icoana pe care sa pot da click dreapta si sa o copiez sau sa dau click dreapta sa imi apara un meniu si sa creez o icoana noua :whorship: . Restul sper sa il fac prin analogie :biggrin: .
Mersi

neagu_laurentiu
Membru++
Membru++
Posts: 919
Joined: 23 Jul 2007, 11:32

Re: Mini explorer cu API

Post by neagu_laurentiu » 03 Jan 2009, 12:06

Citeste mai intai cartea asta: http://www.charlespetzold.com/pw5/ si ai tot ce vrei acolo. O gasesti peste tot, a fost tradusa si la Teora.
Dupa ce faci o prima aplicatie cat de cat complexa si intelegi WinAPI o sa-ti dai seama ca jumatate din codul scris de tine iti era oferit de MFC moca si tu doar ai reinventat roata.
Peste un alt timp o sa-ti dai seama ca si roata MFC-ului nu e chiar rotunda si ca altele sunt "mai cu amortizor" :biggrin:

User avatar
Silviu Ardelean
Senior
Senior
Posts: 1175
Joined: 12 Jul 2007, 09:22
Judet: Timiş
Location: Timisoara
Contact:

Re: Mini explorer cu API

Post by Silviu Ardelean » 03 Jan 2009, 12:42

ineedhelp wrote:Am citit tutorialul asta http://www.winprog.org/tutorial/start.html , problema e ca nu am mai lucrat cu api si sunt presat de timp. Daca imi puteti da niste exemple de cod de la care as putea sa incep cum ar fi: sa afisez o icoana pe care sa pot da click dreapta si sa o copiez sau sa dau click dreapta sa imi apara un meniu si sa creez o icoana noua :whorship: . Restul sper sa il fac prin analogie :biggrin: .
Vad ca esti derutat rau... Nici nu inteleg macar ce vrei sa faci cu aceea iconita. Adica, o iconita specifica unui fisier pe care-l muti dintr-un fisier in altul? Eu te-as sfatuii sa lasi cosmetizarile de-o parte si sa incerci sa faci macar niste operatii de baza pe fisiere.
Daca tot esti in criza de timp, eu te-as sfatuii sa asculti sfaturile noastre legate de scheletul ce ti-l ofera Wizard-ul din MFC. Apoi, cum zicea si Ovidiu, incerci sa scrii codul de populare cu structura de directoare in stanga a tree-ului (clasa CLeftView generata de wizard), si in dreapta codul de afisare a fisierelor directorului curent.
Daca ai facut asta, urmeaza operatiile pe fisiere si lucrul cu clipboard-ul. ;)

Apropo, programarea nu se face doar prin analogie... se face cu mult studiu si transpiratie. ;) Te sfatuiesc sa mai cauti si alte tutoriale. Cel dat de tine mi se pare cam sarac.

User avatar
Ovidiu Cucu
Fondator
Fondator
Posts: 3778
Joined: 11 Jul 2007, 16:10
Judet: Iaşi
Location: Iasi
Contact:

Re: Mini explorer cu API

Post by Ovidiu Cucu » 03 Jan 2009, 16:03

Am asa o vaga impresie ca toata problema aceasta de "facut un mini-explorer cu Windows API in C" e o tema pentru acasa.

Pentru ca nu stii nici macar faptul ca acele "icoane" reprezinta elemente intr-un control tip list-view, cu tot regretul, in doua zile cate au mai ramas din vacanta nu te putem ajuta sa termini acel explorer fie el si mini.

Ia-o mai usurel, cauta mai intai o carte mai de doame-ajuta de programare Windows, invata bazele (nu numai le citi), scrie cu mana ta macar un "Hello World!".
Dupa aceea vom fi bucurosi sa te ajutam daca ceva ramane neclar.
Nu vei gasi nici un forum de discutii care sa faca teme pentru acasa sau sa rezolve probleme cap-coada fara nici un efort din partea ta.

Post Reply