Programare Web

Aici puteti sta la un pahar de vorba cu ceilalti membri despre orice subiect.
Post Reply
neagu_laurentiu
Membru++
Membru++
Posts: 919
Joined: 23 Jul 2007, 11:32

Programare Web

Post by neagu_laurentiu » 18 May 2008, 23:04

Chiar daca sunteti programatori desktop, intreb si eu cum vedeti dezvoltarea programarii web in viitor.
Modelul actual prin care desenarea e coordonata de server mi se pare atit complex cat si ineficient mai ales la aplicatii mari. Microsoft propune prin WPF/XAML un model de programare simplu, precum cel desktop, pentru web. SUN la fel prin WebStart sau chiar Applet. Altii mizeaza pe dezvoltarea atit a masinii JavaScript ca si a unor framework-uri tot in acest limbaj care sa incapsuleze HTML/DOM/Ajax iar rezultatul sa semene cu programarea desktop traditionala.
Sau web-ul sa ramana pentru ce a fost gandit initial, adica doar prezentare si nu interactivitate crescuta, aceasta functie ramanind totusi desktop-ului !viorel2004ro
Membru
Membru
Posts: 67
Joined: 20 Mar 2008, 23:23

Re: Programare Web

Post by viorel2004ro » 19 May 2008, 06:49

Salut
Modelul actual prin care desenarea e coordonata de server mi se pare atit complex cat si ineficient mai ales la aplicatii mari.
care model e ineficient:?ATL Server e luat in considerare?

neagu_laurentiu
Membru++
Membru++
Posts: 919
Joined: 23 Jul 2007, 11:32

Re: Programare Web

Post by neagu_laurentiu » 19 May 2008, 07:13

care model e ineficient:?ATL Server e luat in considerare?
Pai modelul ASP/JSP(F)/PHP chiar si ATL Server si toate cele in care din server se decide logica de desenare pe client. De ce sa scrii intr-un limbaj X ceva care de fapt arunca cod JavaScript clientului sa-l execute, fiindca inca nu s-a dezvoltat acel limbaj X care traduce la milimetru codul spre JavaScript plus ca nu toate actiunile clientului necesita redirectionare la server (drag&drop de ex.). Ori scrii direct in JavaScript si asftel poti coordona diferite elemente vizuale si poti reda o interactivitate mare, bineinteles tot in stil OOP si Ajax in fundal (nu cum e el folosit astazi) ori asa cum propune MS/SUN/Adobe/etc. adica aplicatii scrise in stil desktop si rulate in interiorul browser-ului. Nu vorbim de un site sau pagini de prezentare ci de o serie de aplicatii desktop care vor migra spre web (asa-i tendinta).

Dragos Cojocari
Membru++
Membru++
Posts: 789
Joined: 11 Jul 2007, 14:11

Re: Programare Web

Post by Dragos Cojocari » 19 May 2008, 10:40

Cred ca aplicatiile server se intorc la scopul lor initial, acela de a furniza date. De fapt nu date, ci servicii. Partea de client va fi responsabila sa consume acele servicii in ce mod crede de cuviinta, inclusiv acela de a "desena". Serverul "stie-tot-face-tot" nu mai e aplicabil pentru ca rareori un produs e interesant de unul singur. Mult mai interesant e sa combini/compui aplicatii folosindu-te de functionalitati ( servicii) furnizate de mai multe surse.

Post Reply